Europees Parlement stemt voor verbod op wegwerpplastic

Europees Parlement stemt voor verbod op wegwerpplastic

Het Europees Parlement wil dat wegwerpplastic waarvoor betaalbare alternatieven zijn vanaf 2021 wordt verboden. Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, zakjes van dun plastic en roer- en wattenstaafjes. Dergelijke producten belanden nu vaak als zwerfvuil op straat of in zee.

Bovendien moet het gebruik van voedselverpakkingen en wegwerpbekers worden teruggedrongen. Fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters moeten gaan meebetalen aan het opruimen en de afvalverwerking. Het Europese bedrijfsleven wil zijn steentje bijdragen, maar zegt dat het om een 'gedeelde verantwoordelijkheid' gaat.

Verder wil het parlement dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt. 571 parlementsleden stemden voor en 53 tegen.

Het woord is nu aan de afzonderlijke lidstaten. Op 29 en 30 oktober bespreken de milieuministers het onderwerp. Als de lidstaten een standpunt hebben ingenomen, kunnen ze met het Europees Parlement onderhandelen over de definitieve wet.

Milieuorganisaties zijn verheugd

Het Recycling Netwerk is verheugd over het verbod op wegwerpplastic dat het Europees Parlement woensdag afkondigde. Directeur Rob Buurman noemt het 'een grote stap vooruit om het zwerfafval terug te dringen.' Het Recycling Netwerk is een samenwerkingsverband van diverse milieuorganisaties, zoals Milieudefensie, Greenpeace, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Buurman is vooral blij dat producenten vanaf 2021 moeten meebetalen aan het opruimen van zwerfafval. 'Hopelijk leidt dat tot initiatieven om het afval terug te dringen. Alleen in Nederland zijn de kosten al 250 miljoen euro per jaar. Die komen voor een groot deel voor rekening van zogeheten 'single use products', waarvan er straks dus een aantal worden verboden. Maar ook sigarettenpeuken, want daar zit ook plastic in. Het is een goede zaak dat de belastingbetaler daar straks niet meer voor opdraait.'

Het verbod zal er niet voor zorgen dat alle (micro)plastics straks uit het milieu zijn verdwenen, beseft Buurman. 'Maar het wordt een stuk minder. Dit is echt een radicale koerswijziging. Nog maar een half jaar geleden stelde de Europese Commissie voor om strenge regels in te voeren voor wegwerpplastic. Het gaat heel snel.'

Bron: ANP

Ook interessant