toggle menu

Europese Commissie wil af van systeem zomer- en wintertijd

Europese Commissie wil af van systeem zomer- en wintertijd

De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Deze vrijdag nog gaat de commissie een voorstel doen om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen, kondigde voorzitter Jean-Claude Juncker aan in een interview met de Duitse zender ZDF.

'De mensen willen het, wij doen het', zei Juncker. Uit een enquête van de commissie onder Europeanen bleek eerder deze week dat een grote meerderheid het hele jaar door dezelfde tijd wil. Dat zou volgens de respondenten de zomertijd moeten zijn. Of het dagelijks bestuur van de EU dat ook vindt, of liever de wintertijd behoudt, moet nog blijken.

Als de commissie het plan doorzet, is het daarna aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement om erover te beslissen. Eventuele afschaffing moet de instemming hebben van alle 28 lidstaten.

Van tevoren had de commissie benadrukt dat de online enquête geen referendum was.

Nederlanders ervaren klokverzetten als negatief

Bijna vier op de tien Nederlandse respondenten ervaren het jaarlijkse klokverzetten als 'zeer negatief' en zo'n 35 procent 'negatief'. Ruim 10 procent is juist 'erg positief', blijkt uit een overzicht.

Duitsland is het land met de meeste deelnemers aan de enquête van de Europese Commissie. Van de Duitse bevolking deed 3,79 procent mee. Oostenrijk en Luxemburg staan qua deelname op plaats 2 en 3. Alleen in Denemarken, Italië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk was het percentage deelnemers lager dan in Nederland.

Griekenland, Malta en Cyprus zijn de enige EU-landen waar een groot deel van de respondenten de bestaande situatie wil handhaven. Het gaat om grofweg de helft.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is niet enthousiast over het voorstel. 'Zouden we onze energie niet ergens anders voor aanwenden?' Zijn CDA-collega Annie Schreijer is juist erg blij. Dat geldt ook voor Peter van Dalen (ChristenUnie): 'En nu snel doorpakken zodat we in 2019 de klok niet meer hoeven te verzetten.' Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat als de zomertijd het hele jaar zou gelden, het op 21 december pas rond 09.50 uur licht is in Nederland.

Voor- en nadelen aan verzetten klok

Het Europees Parlement bepaalde in februari dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de voor- en nadelen van het verzetten van de klok. Op de laatste zondag van maart wordt de klok een uur vooruit gezet, op de laatste zondag van oktober een uur terug.

Nederland heeft sinds 1916 ervaring met de zomertijd. In 1946 werd het systeem afgeschaft, om in 1976 weer te worden heringevoerd. De zomertijdregeling geldt sinds 1996 in de hele EU en kent vrienden en vijanden. Voorstanders stellen dat energie wordt bespaard omdat lampen later aan kunnen.

Tegenstanders zeggen dat het bewijs hiervoor rammelt en wijzen erop dat de verstoring van het bioritme gezondheidsschade veroorzaakt. 'Het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Onze biologische klok raakt daardoor verward', zegt Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan het Erasmus MC.

Kans op slaaptekort

Die klok, die ons dag en- nachtritme bepaalt, wordt aangestuurd door licht. 'Met het instellen van de zomertijd besluiten we een uur eerder op te staan, maar we gaan niet eerder slapen omdat onze biologische klok niet helemaal meeschuift. Daardoor ontstaat een slaaptekort. Je leeft niet synchroon met je natuurlijke klok', legt Van der Horst uit.

Ochtendmensen, die graag vroeg naar bed gaan, hebben daar weinig last van, maar avondmensen des te meer. Volgens de gezondheidswetenschapper brengt een verstoord bioritme risico's op onder meer diabetes type 2 en hartproblemen met zich mee. Dat zijn dezelfde gezondheidsrisico's die mensen lopen als ze in wisselende diensten en vaak 's nachts werken.

Van der Horst wijst erop dat 30 procent van de Nederlandse bevolking op doordeweekse dagen één tot twee uur te weinig slaap krijgt. Dat wordt voor een belangrijk deel versterkt door het halfjaarlijkse verzetten van de klok.

Het invoeren zomer- en wintertijd is ooit om economische redenen bedacht. 'Het licht hoeft in de zomer niet een uur langer te branden. Maar met de huidige ledverlichting is deze economische prikkel al een poos weg', stelt de hoogleraar van het Erasmus MC.

Van de Nederlanders die hun mening hebben gegeven in de raadpleging over de zomer- en wintertijd heeft 79 procent aangegeven voorstander te zijn van afschaffing. Van de bevolking heeft 0,16 procent meegedaan. Nederland neemt daarmee de 24e plaats in van de 28 EU-lidstaten.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant