Europese gasprijs fors gedaald door warme temperaturen

Europese gasprijs fors gedaald door warme temperaturen

De Europese gasprijs is maandag flink gedaald en dook zelfs even onder het niveau van 100 euro per megawattuur. Door de bovengemiddelde temperaturen, die naar verwachting over het hele continent tot eind oktober aanhouden, wordt het stookseizoen uitgesteld en blijven gasopslagfaciliteiten goed gevuld voor de aanstaande winterperiode.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt daalde de gasprijs maandagochtend ruim 12 procent en zakte voor het eerst sinds juni tot onder de 100 euro per megawattuur. Inmiddels is de daling iets afgenomen en wordt voor een megawattuur 102 euro betaald. Dat is nog altijd 10 procent minder dan vrijdag. Ten opzichte van het hoogtepunt in augustus is de gasprijs met zo'n 70 procent gedaald. De forse toename van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) heeft er in de afgelopen maanden voor gezorgd dat de voorraden boven de gebruikelijke niveaus liggen.

Nog steeds hoger dan vijfjaarlijks gemiddelde

De verbeterde omstandigheden op de gasmarkt verlichten de druk op de gehavende Europese economie. Toch zijn de prijzen nog altijd meer dan drie keer hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde voor de tijd van het jaar. Ook zou een periode van zeer koud winterweer de voorraden snel kunnen doen slinken.

Risico's van black-outs afgenomen

‘Europa bevindt zich nu in een comfortabele positie wat betreft de bevoorrading van gas’, zei Graham Freedman, een analist bij adviesbureau Wood Mackenzie. De risico's van black-outs, waarbij de stroomvoorziening tijdelijk wordt stilgelegd, en rantsoenering van gas zijn volgens de analist nu afgenomen. ‘Maar de echte test zal komen wanneer we echt koud winterweer krijgen’, waarschuwde hij.

Afspraken EU-landen over gasprijs

Tijdens de Europese top in Brussel van afgelopen week voerden de leiders van de 27 EU-landen opnieuw overleg over een gezamenlijk beleid om de energiecrisis tegen te gaan. De EU-landen spraken daarbij af dat de prijs voor gas dat de EU importeert in principe aan banden wordt gelegd. Verder stemden ze in met de gezamenlijke inkoop van gas. De Europese ministers voor Energiezaken komen deze week bijeen om de details verder uit te werken.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: ANP/BLOOMBERG

Meer over:

Ook interessant