'Evenveel kans op letsel na ongeval met e-bike als met gewone fiets'

'Evenveel kans op letsel na ongeval met e-bike als met gewone fiets'

Fietsers op een gewone fiets hebben na een ongeval evenveel kans op de Spoedeisende Hulp te belanden als berijders van een e-bike. Bovendien zijn de verwondingen die worden opgelopen op een elektrische fiets niet ernstiger dan die op een 'normale' fiets. Dat meldt De Telegraaf na onderzoek van VieCuri Medical Center in Venlo onder zo'n 200 fietsslachtoffers die daar werden binnengebracht op de eerste hulp.

In een kwart van de gevallen ging het om een aanrijding met een auto of een andere fietser. Bij driekwart ging het om een enkelvoudig ongeval, vaak met een lage of matige snelheid tot vijftien kilometer per uur. Bij de e-bike reed zo'n 25 procent harder en bij de gewone fiets 17 procent. 'Dat verschil is niet groot. Het idee dat rijden op een elektrische fiets veel gevaarlijker is, klopt dan ook niet', zegt Otto van Boggelen van kenniscentrum CROW-Fietsberaad.

De e-fietsers waren gemiddeld ouder en hadden ook vaker andere medische aandoeningen. Maar afgezien van wat meer blauwe plekken werden er geen verschillen gevonden in de ernst van de verwondingen. Zo moesten beiden groepen bijvoorbeeld even vaak worden geopereerd aan hun opgelopen letsel. Ook de ernst van andere verwondingen lagen op ongeveer hetzelfde niveau.

Een eerder onderzoek stelde dat het risico op een dodelijk ongeluk drie keer zo groot is op een e-bike. Het is moeilijk om een eenduidige conclusie te trekken, maar zo stap je in ieder geval veilig op je e-bike.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant