Examens bij veel mbo-scholen onder de maat

De kwaliteit van de examens is bij een op de drie mbo-opleidingen onder de maat. Dat blijkt uit het Examenverslag MBO 2009 dat de Onderwijsinspectie maandag heeft gepubliceerd.

De Onderwijsinspectie vindt dat de examenkwaliteit omhoog moet. Vooral voor werkgevers is het van belang dat studenten in het middelbaar beroepsonderwijs goed worden geëxamineerd, aldus de toezichthouder.

In het mbo zijn de scholen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun examens. Zij maken die zelf of kopen ze in bij toetsontwikkelaars. Sinds 2007 houdt de Onderwijsinspectie toezicht op de examens.

De kwaliteit is ten opzichte van 2008 wel verbeterd, maar nog niet genoeg. ,,We zien de verbetering en inspanningen van de sector maar hebben ook zorgen. Verbetering van de examenkwaliteit is van groot belang om de waarde van het diploma te blijven garanderen'', aldus hoofdinspecteur beroepsonderwijs Rick Steur.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad erkent dat de kwaliteit van de examens verder omhoog moet. Daar wordt ook hard aan gewerkt, zei hij in een reactie. De sectororganisatie roept de inspectie op om examens die door commerciële partijen worden aangeboden, vooraf te keuren zodat scholen weten wat ze in huis halen.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil een kwaliteitskeurmerk voor mbo-examens, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Ik constateer dat de examenkwaliteit beter kan en beter moet. Onvoldoende examenkwaliteit blijft niet zonder gevolgen'', aldus Van Bijsterveldt.

Bron: ANP

Ook interessant