toggle menu

Exterion schakelt camera's in reclameschermen op stations voorlopig uit

Exterion schakelt camera's in reclameschermen op stations voorlopig uit

De cameraatjes in de reclameschermen op Nederlandse stations zijn voorlopig uitgeschakeld. Dit meldt ExterionMedia, de eigenaar van de schermen.

De reden voor het uitschakelen is de ophef die het nieuws over de camera's vorige week teweegbracht. Zo plaatste ook Radar hier een artikel over. De digitale reclameborden waren al enkele maanden actief.

Reactie Exterion

'Het is nooit onze bedoeling geweest om onrust te veroorzaken. Dit is helaas wel gebeurd en daarom zien wij het als onze verantwoordelijkheid hiernaar te handelen', laat Exterion aan Tweakers weten.

Het bedrijf benadrukt dat de camera's in de billboards geen beelden opsloegen. Waarschijnlijk kreeg Exterion de laatste tijd al weinig data binnen, omdat veel mensen de cameraatjes hebben afgeplakt. Onduidelijk is of het bedrijf de camera's later toch weer gaat inschakelen.

Onderzoek naar ophef

De Autoriteit Persoonsgegevens stelde na de ophef een onderzoek in naar de camera's in de reclameschermen. Dit onderzoek loopt nog steeds. Exterion laat aan Tweakers weten de uitkomsten af te wachten. In zijn algemeenheid mogen mensen pas worden gefilmd wanneer ze toestemming hebben gegeven, en moet het ze vrij staan om te weigeren. Maar als camerabeelden niet bijhouden om wie het gaat, is er geen sprake van persoonsgegevens en gaat de autoriteit er niet over.

Op verschillende NS-stations staan nu zo'n veertig tot vijftig van deze borden. De camera's tellen hoeveel mensen er langs het scherm lopen en er naar kijken. Het bedrijf had niet bij alle borden de camera’s ingeschakeld, omdat de software te duur zou zijn.

Bron: ANP / Tweakers

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant