toggle menu

Extra geld voor hightechzorg

Extra geld voor hightechzorg

De overheid en het bedrijfsleven trekken de komende twee jaar samen een half miljard euro uit voor medisch-technologische ontwikkelingen.

Op die manier moeten patiënten sneller toegang krijgen tot de modernste behandelmethoden, zoals het kweken of printen van organen en het vroegtijdig opsporen van ziektes, schrijft het AD maandag.

Investering van 130 miljoen euro

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers investeert bijna 130 miljoen euro. Het bedrijfsleven, instellingen en fondsen leggen 347 miljoen euro bij.

Update 5 oktober, 08:12 uur: Health deals moeten duurzame ontwikkeling van de zorg verder op weg helpen

Zogenoemde health deals tussen overheid en bedrijfsleven moeten duurzame ontwikkeling van de zorg verder op weg helpen. Vooral vernieuwingen zoals e-health, gezondheids-apps en sensoren dragen volgens Schippers bij aan de kwaliteit van leven, de zelfredzaamheid van mensen en de betaalbaarheid van de zorg. Het gaat volgens de minister nadrukkelijk niet alleen om innovaties zoals het kweken en printen van organen of nanotechnologie waarmee ziektes in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord.

'Schippers wil een omslag bewerkstelligen, waarbij het vertrekpunt is wat individuele patiënten nodig hebben en niet wat de zorg of de medische technologie aanbiedt. Alleen zo kunnen technologische vernieuwingen kostenbesparend worden in plaats van kostenverhogend', aldus het ministerie maandag in een verklaring. 'Ook wordt gewerkt aan een agenda voor economische diplomatie, Health-Holland geheten. Daarbij gaat het niet alleen om het onderhouden van bestaande relaties met landen als India en China maar ook om het openbreken van nieuwe markten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Oost-Afrika.'

Schippers heeft de plannen maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant