toggle menu

Extra sterfgevallen door hittegolf 'beperkt'

Extra sterfgevallen door hittegolf 'beperkt'

Tijdens de recente hittegolven stierven er gemiddeld 2714 personen per week, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel dit er ongeveer honderd meer zijn dan in een gemiddelde week in de zomer, noemt het CBS de extra sterfte beperkt.

In 2006, toen er ook een lange hittegolf was, was de sterfte bijna vierhonderd gevallen per week hoger dan gemiddeld in de zomer, zo vergelijkt het bureau.

Dat het nu relatief meevalt, komt volgens het CBS doordat aan het begin van het jaar al veel mensen, vooral ouderen, voortijdig zijn overleden tijdens de lange vriesperiode en de lang aanhoudende griepepidemie. Het aantal sterfgevallen onder 80-plussers lag in de eerste zeven weken van het jaar ruim een kwart (26 procent) hoger dan in een gemiddelde week in 2017. Ook onder 65- tot 80-jarigen lag het aantal sterfgevallen hoger (12 procent).

Twee landelijke hittegolven in 2018

In 2018 waren er tot nog toe twee landelijke hittegolven: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. In 2006 waren er hittegolven van 30 juni tot en met 6 juli en van 15 tot en met 30 juli.

Die laatste hittegolf was met een duur van zestien dagen een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant