Fabeltje? 'Politie alarmeren door pincode achterstevoren in te voeren'

Fabeltje? 'Politie alarmeren door pincode achterstevoren in te voeren'

In een bericht dat op internet circuleert wordt gezegd dat je je pincode achterstevoren kunt invoeren wanneer je bij de geldautomaat wordt bedreigd. Op die manier zou de politie worden gewaarschuwd. Is dit echt waar, of gaat het om een hoax? Radar zocht het uit.

Als je ooit wordt gedwongen geld op te nemen, kun je je pincode omgekeerd intypen, zo staat in het bericht. Is je code bijvoorbeeld 1234, maar voer je 4321 in, dan wordt de politie meteen ingeschakeld. 'Deze techniek wordt zo weinig gebruikt omdat veel mensen niet weten dat het kan.'

Bekijk het bericht (kantel het scherm van je telefoon om de volledige afbeelding te zien).

Dat is alleen niet de echte reden dat deze methode nooit gebruikt wordt: het blijkt namelijk om een fabeltje te gaan. In het bericht wordt gezegd dat de tip werd uitgezonden in een Engels programma over criminaliteit (Crime Stoppers). Dit blijkt niet waar. Crime Stoppers schrijft over deze methode: 'We adviseren hier niet naar te handelen'.

Fabeltje?

De Nederlandse politie schrijft: 'Dit is een fabeltje. Er zijn namelijk ook pincodes met dezelfde cijfers'.

Word je bedreigd tijdens het pinnen? De politie geeft enkele tips:

- Veel automaten hebben camera's, probeer zo te gaan staan dat je aanvaller in beeld komt

- Geef het geld af

- Bel de politie wanneer de aanvaller weg is en geef kenmerken (kenteken, uiterlijk dader) door

Update 22 mei 2018: bericht opnieuw veel gedeeld

De redactie van Radar ziet dat het fabeltje momenteel weer circuleert op sociale media, waaronder op Facebook. Hieronder lees je een deel van het bericht. Let wel: het gaat nog steeds om een valse waarschuwing!

Indien U ooit gedwongen wordt om geld af te halen aan een geldautomaat om daarna te overhandigen aan uw belager, weet dat ALS U UW PINCODE ACHTERSTEVOREN INBRENGT

(b.v. indien uw code 1234 is , dient U 4321 als code in te tikken).

De machine erkent dat U de code met opzet achterstevoren hebt ingevoerd, en hd-opnamen met de ingebouwde camera worden gestart.

Uw kaart wordt automatisch geblokkeerd.

U krijgt inderdaad het geld maar tegelijkertijd wordt de politie verwittigd met welke automaat en waar deze is dat U bedreigd of bestolen wordt.

Bron: Vraag het de politie / Crime Stoppers

Ook interessant