toggle menu

Fabrikant Opel ontkent sjoemelen met Zafira

Fabrikant Opel ontkent sjoemelen met Zafira

General Motors, het bedrijf achter automerk Opel, heeft tegenover de Britse zakenkrant The Financial Times ontkend dat het in Europa emissieregels heeft overtreden met een van zijn populaire dieselmodellen.

Zwitserse onderzoekers claimen dat de uitstoot van bepaalde Opel Zafira's tot wel zeventien keer hoger uit kan vallen dan de zogeheten Euro 6-normen.

De testen die het mogelijke gesjoemel zouden aanwijzen, zijn uitgevoerd in opdracht van de Duitse milieulobbyclub DUH. De onderzoekers namen een Zafira 1.6 CDTi nader onder de loep. Het bleek bijvoorbeeld dat de auto verschillende emissieresultaten liet zien afhankelijk van of er twee of vier wielen op de testband waren gezet.

'Beschuldigingen ongegrond'

Maar General Motors zegt dat het zelf extra testen heeft uitgevoerd en dat alle opgegeven waardes correct zijn en in lijn met de regels. 'Dat betekent dat de beschuldigingen duidelijk vals en ongegrond zijn.' De autobouwer benadrukt daarbij dat in zijn auto's geen technologie aanwezig is die kan bepalen of een wagen op een bepaald moment getest wordt of zich in een lab bevindt.

Greenpeace in Duitsland vindt dat het zekere voor het onzekere moet worden genomen: 'De Duitse overheid moet stoppen zich te laten leiden door testresultaten van de autofabrikanten zelf'', zegt transportdeskundige Daniel Moser in een reactie. 'Alle auto's van alle merken moeten met spoed onafhankelijk worden getest.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant