toggle menu

'Fabrikant smart-tv moet apps minimaal zes jaar ondersteunen'

'Fabrikant smart-tv moet apps minimaal zes jaar ondersteunen'

Fabrikanten van smart-tv's moeten garanderen dat apps het tenminste zes jaar blijven doen. Die eis legt de Consumentenbond bij de fabrikanten op tafel. Bij een meldpunt van de organisatie zijn het afgelopen halfjaar driehonderd klachten binnengekomen over 'slimme' televisies waarop bepaalde apps na enkele jaren al niet meer worden ondersteund.

Bijna de helft van de klachten gaat over het verdwijnen van de app van de Nederlandse Publieke Omroep. De NPO-app wordt niet meer ondersteund voor smart-tv's die voor 2014 zijn geproduceerd. De NPO legde eerder uit dat de app steeds meer functies krijgt. De software op iets oudere smart-tv's zou dat niet aankunnen.

'Compensatie voor gedupeerden'

'Consumenten kopen bewust een tv waarop ze apps kunnen gebruiken en betalen daar ook voor', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. De bond richt zich vooral tot fabrikanten, met Samsung als marktleider. Zij zouden afspraken moeten maken met app-makers, zodat de programma's het blijven doen zolang de tv wordt gebruikt. Voor gedupeerden wil de bond compensatie. 'Bijvoorbeeld in de vorm van een gratis mediaspeler om apps te kunnen blijven gebruiken.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant