Fabrikanten misleiden consumenten met volkoren producten

Fabrikanten misleiden consumenten met volkoren producten

Ben jij van de volkoren, zuurdesem of spelt? Of toch gewoon een lekkere witte boterham? Als je bewust voor volkoren producten kiest, kan het zomaar zijn dat je regelmatig in de maling wordt genomen. Hoe zit dat? 

Fabrikanten misleiden consumenten door producten volkoren te noemen, terwijl maar een klein deel van het product daadwerkelijk volkoren is. Dat zegt de Consumentenbond in een nieuwsbericht. 

Babs van der Staak, woordvoerder Consumentenbond: 'Dan denk je als consument een gezond koekje te kopen, maar koop je in feite een koekje met veel suiker en verzadigd vet.' Dan blijkt dat koekje toch ineens een stuk minder gezond dan gedacht.

Wanneer mogen we een product volkoren noemen?

Van der Staak: 'Voor brood zijn er duidelijke regels. Dat mag alleen maar volkorenbrood heten als het brood honderd procent volkorenmeel bevat.'

Voor andere producten, zoals koekjes, pasta en crackers gelden hele andere regels. Van der Staak: 'Voor deze producten geldt dat duidelijk op de verpakking moet staan hoeveel procent volkorenmeel en hoeveel procent bloem het product bevat.' 

En dat gaat op dit moment bij veel verpakkingen mis. Fabrikanten maken het percentage volkorenmeel en bloem slecht leesbaar of plaatsen die informatie op een hele rare plek. 'Je komt er als consument niet snel uit', aldus Van der Staak. 

Volkoren als verkooptruc

De Consumentenbond wil hier verandering in zien en roept fabrikanten daarom op om te stoppen met het gebruik van volkoren als 'lokingredient'.

Van der Staak: 'We hebben fabrikanten benaderd en gevraagd de informatie over volkorenmeel duidelijker op de verpakkingen weer te geven.' Ook worden voorbeelden met bedrijfsnamen genoemd in de hoop dat deze fabrikanten het beter zullen doen. 

Ook wil de Consumentenbond met het nieuwsbericht consumenten informeren in de hoop dat consumenten er zelf alert op zullen zijn. 

Lees de kleine lettertjes

Gelukkig zijn er ook een aantal fabrikanten die volkoren niet gebruiken als verkooptruc en eerlijk vermelden hoeveel procent volkorenmeel een product bevat. 

Als je als consument zelf meer duidelijkheid wilt over het percentage volkorenmeel in een product, zul je volgens Van der Staak de kleine lettertjes goed moeten bestuderen. 'Trap niet in een verpakking met een afbeelding van granen. Dat ziet er gezond uit, maar wil niet zeggen dat het ook zo is.' 

Ook interessant