'Fabrikanten zijn misleidend over gebruik suiker in etenswaren'

'Fabrikanten zijn misleidend over gebruik suiker in etenswaren'

Voedingsmiddelenproducenten moeten stoppen met misleidende suikerclaims op hun producten, zegt de Consumentenbond. Ze verdoezelen de toegevoegde suikers, waardoor producten gezonder lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Claims als ‘zonder geraffineerde suiker’ en ‘geen suiker toegevoegd’ prijken volgens de bond op producten waar wel degelijk suikers in zitten. 'Hiermee zetten fabrikanten consumenten op het verkeerde been', aldus de consumentenorganisatie.

'Alternatieven voor suiker zijn niet gezonder'

Vaak gebruiken fabrikanten dan alternatieven, zoals kokosbloesemsuiker, agavestroop, siroop en fruitsap, in plaats van ‘gewone’ suiker uit suikerbieten. 'Dit lijkt gezonder, maar de suikers in deze zoetmakers hebben hetzelfde effect op het lichaam als 'gewone' suiker', aldus de bond. De Consumentenbond geeft als voorbeeld BioToday cranberry-chocolate cookies. Op de verpakking staat ‘no refined sugars’. Maar de ingrediëntenlijst telt maar liefst vijf soorten suikers: rijststroop, appeldiksap, kokosbloesemsuiker, maismoutstroop en gerstemoutstroop.

'Fabrikanten laten producten gezonder lijken'

Volgens de bond zoeken fabrikanten op allerlei manieren de mazen van de wet op. 'Veel consumenten proberen bewust met suiker om te gaan. Maar fabrikanten maken het hen veel te moeilijk door alle trucs die ze toepassen om hun producten gezonder te laten lijken. Je moet een voedingsexpert zijn om nog te kunnen begrijpen hoe het werkelijk zit.'
De bond wil dat inspectiedienst NVWA en het ministerie van Volksgezondheid optreden tegen de misleidende claims.

Bron: ANP / Consumentenbond

Ook interessant