toggle menu

Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

Facebook betaalt tieners om hun netwerk te mogen inzien

Facebook betaalt tieners een maandelijks bedrag om hun telefoon- en netwerkactiviteiten in te mogen zien. Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een artikel van TechCrunch. Facebook gebruikt hiervoor een speciale app die netwerkverkeer ‘afluistert’.

Facebook vraagt gebruikers tussen de 13 en 35 jaar om een app te downloaden en te installeren. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een bedrag van maximaal 20 dollar per maand. Dat komt neer op ongeveer 18 euro.

De app ‘Facebook Research’ start VPN-software, waarmee Facebook al het internetverkeer van de gebruiker in de gaten kan houden. 

Quote
Van spionage was geen sprake, omdat gebruikers hier duidelijk toestemming voor gaven
Woordvoerder van Facebook

Geen geheim project

Een woordvoerder van Facebook geeft aan dat het project nooit een geheim is geweest. ‘De app heet letterlijk Facebook Research. Van spionage was geen sprake, omdat gebruikers hier duidelijk toestemming voor gaven’, zegt de woordvoerder tegen NU.nl.

Om hoeveel deelnemers het precies gaat is niet bekend. Wel zegt Facebook dat maar 5% tiener is en ouders van deze deelnemers zouden toestemming hebben gegeven.

Onavo-app deed hetzelfde

De VPN-app Onavo Project is in het verleden door Facebook gebruikt om internetgebruik en downloads van gebruikers in de gaten te houden. In ruil voor het downloaden van deze app zouden gebruikers een veiligere internetverbinding krijgen. 

De app moest verwijderd worden uit de Apple App Store, omdat de data van gebruikers verzameld werd, waarmee de algemene voorwaarden geschonden werden.

Bron: NU.nl / TechCrunch
 

Ook interessant