toggle menu

Facebook handelt niet volgens privacywet

Facebook handelt niet volgens privacywet

Facebook informeert gebruikers van het sociale netwerk onvoldoende over het gebruik van persoonsgegevens die mensen moeten invullen. Ook heeft het bedrijf gegevens van gevoelige aard, zoals seksuele geaardheid, gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming van de gebruikers.

Facebook handelt daarmee in strijd met de Nederlandse privacywetgeving, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

AP houdt Facebook in de gaten

De privacywaakhond liet onderzoek doen naar de verwerking van de persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Facebook is inmiddels gestopt met het gebruik van de gevoelige gegevens om op basis daarvan gerichte advertenties te tonen. De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt momenteel of de overige overtredingen zijn beëindigd.

Mocht dat niet het geval zijn kan de instantie een voorwaardelijke boete opleggen. Als Facebook binnen een bepaalde termijn geen beterschap heeft getoond wordt die boete omgezet in een definitieve. Hoeveel tijd Facebook daarvoor krijgt, heeft de AP nog niet vastgesteld. 'We zitten in de afronding van de onderzoeksfase en de resultaten zijn overgedragen aan de afdeling handhaving', aldus een woordvoerster tegen het ANP.

Reactie Facebook

Het onderzoek loopt al enige jaren en maakt onderdeel uit van een breder Europees onderzoek, uitgevoerd door de 'waakhonden' in onder meer België, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De resultaten uit de anderen landen worden op korte termijn verwacht.

Facebook laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitkomsten. 'Hoewel we voldoen aan Europese wetgeving voor gegevensbescherming en wij het niet eens zijn met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zijn we tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost. We bestuderen het rapport en staan open voor verder overleg hierover met de AP.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant