toggle menu

Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

Facebook krijgt hoogst mogelijke boete in Groot-Brittannië

Facebook heeft in Groot-Brittannië de hoogst mogelijke boete gekregen voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De Britse privacywaakhond Information Commissioner's Office (ICO) legde het platform een boete op van 500.000 pond, omgerekend ongeveer 565.000 euro.

De ICO had in juli al aangekondigd dat het de boete wilde opleggen. Facebook mocht daar toen nog op reageren, maar dat heeft niets veranderd aan de strafmaat.

'Facebook beschermt persoonlijke informatie onvoldoende'

Volgens de ICO heeft Facebook de wet overtreden door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen. Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebookapplicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Cambridge Analytica had informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers

Cambridge Analytica wist de hand te leggen op de profielen van 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen Europeanen. Het bedrijf gebruikte die gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals advertentiecampagnes en politieke beïnvloeding. Facebook ontdekte dat in 2015, maar verwijderde de eigenaar pas dit jaar uit de systemen.

Lees hier alles over het privacyschandaal

Bron: ANP

Ook interessant