toggle menu

Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn

Facebook maakt bekend of jouw gegevens gelekt zijn

Heeft het databedrijf Cambridge Analytica toegang gehad tot jouw Facebookgegevens? Sinds maandagavond 18 uur stuurt Facebook gebruikers van wie data mogelijk doorgestuurd is een melding.

Zo check je of jouw gegevens zijn gedeeld

Alle Facebookgebruikers krijgen een bericht te zien bovenin hun tijdlijn. Bij gebruikers van wie het vermoeden bestaat dat hun gegevens bij Cambridge Analytica beland zijn, wordt dit in het bericht vermeld. Andere gebruikers krijgen een melding waarin staat hoe je checkt welke apps toegang hebben tot jouw Facebookinformatie. De melding wordt gefaseerd uitgerold. Het kan zijn dat je 'm de komende dagen voorbij ziet komen.

Wat is er gebeurd?

Wereldwijd zijn 87 miljoen gebruikers getroffen door het datalek, onder hen zijn waarschijnlijk 89 duizend Nederlanders. De buitgemaakte data zijn onder meer iemands naam en woonplaats, maar ook de vriendenlijsten, foto's en likes.

Via een persoonlijkheidstest van Cambridge Analytica werd informatie verzameld. De makers van de quiz konden niet alleen informatie inzien van de gebruikers die de test deden, maar ook van hun vrienden. In Nederland hebben maar weinig mensen aan de test meegedaan. Maar omdat de quiz ook data mag inzien van vrienden, kunnen gegevens van tienduizenden Nederlanders zijn buitgemaakt.

Wat weet Facebook allemaal over jou? Vraag je dossier op

Hoe verwijder je je Facebookaccount?

Update 10 april 2018, 16:30 uur:

Zo check je of jouw gegevens zijn gedeeld

Facebook heeft inmiddels een tool uitgebracht, waarmee je kunt controleren of jouw gegevens zijn doorgegeven aan Cambridge Analytica. Zijn jouw gegevens gedeeld? Dit kun je doen.

Bron: RTL Nieuws / Radar / NOS

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant