toggle menu

Facebook pakt verspreiding naaktfoto's aan

Facebook pakt verspreiding naaktfoto's aan

Facebook biedt een helpende hand tegen de ongewenste verspreiding van naaktfoto’s en –video’s op zijn eigen sociale netwerk en dat van dochterbedrijf Instagram. Dat gebeurt met een zogeheten 'hash', meldt RTL Nieuws.

Als je zulk beeldmateriaal naar jezelf stuurt via Messenger, de chatfunctie van het sociale netwerk, maakt Facebook een unieke code voor de foto of video aan. Deze 'hash' is een soort digitale vingerafdruk. Aan de hand daarvan kunnen Facebook en Instagram het beeld herkennen wanneer iemand anders dit probeert te delen in een post of chatbericht. De verspreiding wordt dan geblokkeerd.

Facebook benadrukt dat het de foto’s niet opslaat en dat medewerkers ze ook niet te zien krijgen.

De functie wordt momenteel getest in Australië en later in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet bekend wanneer de functie ook in Nederland beschikbaar wordt gesteld.

Omzeilen met trucs

De hash is wel te omzeilen met bepaalde trucs. Wanneer een foto bijgesneden wordt, verandert de code van het beeld. Dit zou herkend kunnen worden door kunstmatige intelligentie, maar Facebook heeft niet bevestigd dat het hiervan gebruikmaakt.

Facebook blokkeert sinds april al wraakporno wanneer het slachtoffer de beelden rapporteert. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de hash.

Bron: RTL Nieuws

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant