toggle menu

Facebook veroordeeld door rechtbank Brussel

Facebook veroordeeld door rechtbank Brussel

Facebook overtreedt de Belgische privacywet door het surfgedrag van internetgebruikers te registreren en moet daarmee stoppen. De rechtbank in Brussel veroordeelde het netwerk vrijdag en stelde daarmee de Belgische Privacycommissie volledig in het gelijk.

Facebook moet alle onrechtmatig verkregen persoonsgegevens vernietigen, oordeelde de rechter, omdat het bedrijf onvoldoende informatie geeft over de datavergaring en wat er met de gegevens gebeurt. Bij weigering volgt een dwangsom van 250.000 euro per dag, met een maximum van 100 miljoen euro.

Pixels die voor het blote oog onzichtbaar zijn

De Amerikaanse onderneming volgt niet alleen het internetgedrag van zijn eigen gebruikers, maar ook van anderen, zelfs als zij nog nooit op Facebook zijn geweest. Facebook doet dat niet alleen met cookies, maar ook met plug-ins die mensen op een site kunnen zetten, zoals de vind-ik-leukknop en de delenknop. Daarnaast kunnen bedrijven pixels op hun site zetten, die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Als een klant ergens iets bestelt, geeft zo'n pixel dat door aan Facebook.

In 2016 oordeelde de rechter nog niet bevoegd te zijn omdat het bedrijf gegevens uit Europa vanuit Ierland beheert.

'Dit is standaard in de sector'

Facebook wil in hoger beroep gaan. 'De cookies en pixels die we gebruiken, zijn standaard in de sector', stelt het netwerk, dat ook naar anderen wijst: 'We verwachten van elk bedrijf dat onze technologieën gebruikt dat ze duidelijke kennisgeving aan gebruikers geven.'

Het is overigens de vraag of de uitspraak veel effect heeft. Op 25 mei gaan nieuwe privacyregels van de Europese Unie in. In elk land gelden dan dezelfde voorschriften, maar bedrijven als Facebook, die in meerdere landen actief zijn, hebben dan alleen te maken met de toezichthouder van het land waar ze officieel gevestigd zijn. Facebook zetelt in Ierland en de Ierse privacywaakhond is minder streng dan die in België.

Eerder: Facebook en Twitter voldoen niet aan EU-eisen

Bron: ANP

Ook interessant