toggle menu

Facebookquiz misbruikte mogelijk gegevens van vier miljoen gebruikers

Facebookquiz misbruikte mogelijk gegevens van vier miljoen gebruikers

Facebook heeft een quizje verwijderd van het netwerk omdat het mogelijk de gegevens van ongeveer vier miljoen gebruikers heeft misbruikt. Het gaat om myPersonality, dat vooral voor 2012 actief was. Gebruikers konden vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid. Dat werd gecombineerd met persoonlijke informatie, waarna mensen een soort psychologische profiel van zichzelf kregen.

Facebook zegt dat het myPersonality wilde onderzoeken, maar dat de mensen achter de app daar niet aan wilden meewerken. 'Ook was het duidelijk dat ze informatie deelden met onderzoekers en bedrijven, met beperkte beschermingen', aldus Facebook.

Het platform heeft de laatste maanden duizenden apps onderzocht. Daarvan werden meer dan vierhonderd geschorst vanwege mogelijk misbruik van data.

Verband met privacyschandaal Cambridge Analytica nog niet bekend

myPersonality is in 2007 gemaakt door een onderzoeker van de universiteit van Cambridge. Het is niet bekend of er een verband is met het grote privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf, dat ook is gelieerd aan de prestigieuze universiteit, kreeg de persoonlijke informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen. Die gegevens zouden zijn gebruikt voor gerichte advertenties in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.

Ontkoppel je Facebook-account

Bij heel veel apps kun je inloggen met je Facebookprofiel. Het koppelen van je profiel scheelt dat je voor de app een apart account aan moet maken. Hierdoor krijgt de app alleen wel al je gegevens. Als je een app met een Facebooklogin niet meer gebruikt en zelfs verwijderd hebt, wil dat niet zeggen dat daarmee de koppeling met Facebook niet meer bestaat. Gebruik onderstaand stappenplan en ontkoppel daarom je Facebookprofiel van die apps.

1. Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven).

2. Klik links in het menu op Apps. Je ziet nu een overzicht van alle apps die toegang hebben tot jouw profiel.

3. Door met je muis te zweven over de app zie je een potloodje en een kruisje. Met het kruisje verwijder je de app, met het potloodje kan je de rechten beperken die de app heeft.

4. Als je op het kruisje klikt, opent een scherm of je de app echt wil ontkoppelen. Bevestig door op de knop 'Verwijderen' te klikken'.

Als je wil weten wat Facebook allemaal van jou heeft verzameld, dan kan je een eigen dossier downloaden.

Zo vraag je je dossier op!

Bron: ANP

Ook interessant