Felle zonkracht in het paasweekend: smeer je goed in!

Felle zonkracht in het paasweekend: smeer je goed in!

Mensen die in hun eigen tuin of op balkon deze week van de zon genieten, doen er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. Volgens Weeronline.nl is de zon de komende dagen heel krachtig. Met een zonkracht vier tot vijf kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden, aldus het weerbureau.

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan de huid makkelijk rood kleuren. Ook eerder deze week was de zonkracht hoog en werd op veel plaatsen zonkracht vier gemeten. Voor begin april zijn dit bijzonder hoge waarden. De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Juist koele dagen met veel zon zoals in maart en april zijn erg verraderlijk. De zonkracht is afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en kan de huid sneller verbranden.

'Een gevoelige huid kan al na een half uur verbranden, maar dit merk je dat pas uren later. Onbeschermd zonnen veroorzaakt op korte termijn verbranding van de huid en op lange termijn versnelde huidveroudering en huidkanker. Ultraviolette (uv) straling draagt ook bij aan staar', zegt het RIVM.

Blijf uit de zon

Tussen genoemde tijden is het beter om uit de zon te blijven. 'Bedek je huid met kleding, draag een zonnebril en een pet of hoed. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème (factor 30) en herhaal dit elke twee uur. Besteed aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv', maant het instituut.

De zon geeft ons ook vitamine-D, maar daarvoor is minder dan vijftien minuten zonnebaden volgens het RIVM al genoeg.

De komende dagen schijnt de zon volop, ontstaan hooguit enkele stapelwolken en zijn soms dunne sluierwolken zichtbaar, aldus Weeronline.nl. Op Goede Vrijdag en zaterdag is de zonkracht het hoogst: vier in het noorden tot vijf in het zuiden.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant