Fietsen op e-bike niet gevaarlijker dan op normale fiets

Fietsen op e-bike niet gevaarlijker dan op normale fiets

Fietsen op een e-bike is lang niet zo gevaarlijk als tot heden werd aangenomen, meldt De Telegraaf. Het risico om als elektrische fietser in het ziekenhuis te belanden is net zo groot als de kans om als gewone fietser gewond te raken bij een ongeval.

Die conclusie trekt VeiligheidNL nadat het in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek uitvoerde op basis van gegevens over fietsongevallen waarvoor behandeling op een Spoed Eisende Hulp (SEH)-afdeling nodig was.

'Verrassende uitkomst'

'Ik begrijp dat deze uitkomst verrassend is', reageert mede-onderzoeker Paul Schepers van Rijkswaterstaat. 'Vier jaar terug deed ik hetzelfde onderzoek en toen bleek nog dat elektrische fietsers meer risico liepen dan de mensen die echt zelf moeten trappen om vooruit te komen.'

'We veronderstelden toen dat het grotere gewicht van het rijwiel leidde tot meer ongevallen. Maar inmiddels blijkt uit nieuw beschikbaar gekomen cijfers dat dit niet het geval is als je ongevalscijfers vergelijkt en corrigeert op zaken als leeftijd en hoe vaak en hoe ver men fietst', meent Schepers.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant