Fietsersbond: 'Maak 30 maximumsnelheid in bebouwde kom'

Fietsersbond: 'Maak 30 maximumsnelheid in bebouwde kom'

De Fietsersbond wil dat de maximumsnelheid overal binnen de bebouwde kom wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat kan jaarlijks 100 tot 130 verkeersdoden schelen, aldus de belangenorganisatie.

In 80 procent van alle woonstraten geldt al een maximumsnelheid van 30. 'Maar toch is binnen de bebouwde kom 50 nog steeds de norm. Als je de woonwijk verlaat, kom je auto's tegen die 50 rijden. Dat is veel te hard', zegt de bond.

'50 te gevaarlijk voor fietsers'

Volgens de Fietsersbond is 50 kilometer per uur te gevaarlijk voor fietsers. De kans op ernstige verwondingen bij een ongeluk is volgens de organisatie bij 30 3,5 keer lager dan bij 50.

Als de snelheid wordt verlaagd, kunnen wegen worden ingericht als 30 kilometerwegen, met obstakels zoals drempels en vernauwingen, waardoor auto's niet sneller kunnen. Dan is handhaving niet nodig, stelt de Fietsersbond.

Reactie SWOV

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het met de bond eens dat het verlagen van de snelheidsnorm de veiligheid vergroot. 'Maar het is niet wenselijk voor de bereikbaarheid dat het overal wordt ingevoerd en er gelden belangrijke voorwaarden', aldus een woordvoerder. 'Als je het goed invoert en verkeerscorridors houdt waar 50 of 70 gereden mag worden, dan kan het de leefbaarheid verhogen.'

'Een goede inrichting van wegen is nodig om de snelheid te handhaven', aldus de zegsman. 'Dat gaat veel geld kosten, maar verkeersongevallen kosten nu 14 miljard per jaar. We moeten bereid zijn investeringen te doen.'

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant