Fietsersbond: stop wegknippen fietsen

Fietsersbond: stop wegknippen fietsen

Gemeenten moeten stoppen met het wegknippen van fietsen. Ze kunnen beter zorgen voor meer fietsparkeerplaatsen. Dat meldt de Fietsersbond woensdag, na een onderzoek van het AD waaruit blijkt dat veel gemeenten rigoureus fietsen verwijderen zonder zich daarbij aan de regels te houden.

Volgens de Fietsersbond moeten gemeenten goede fietsen ongemoeid laten en alleen 'weesfietsen' (fietsen die lange tijd ergens ongebruikt staan) en wrakken opruimen en fietsen die ergens hinder of gevaar veroorzaken.

Liever veilig wegzetten

De bond zegt met gemeenten te gaan praten om ze tot ander beleid te bewegen. 'De meeste fietsers zijn van goede wil en willen hun fiets echt niet zomaar ergens neerkwakken, maar liever goed en veilig wegzetten', zegt een woordvoerster.

Financieel voordeel

Stoppen met het vele wegknippen zou volgens de bond ook een financieel voordeel kunnen opleveren. Gemeenten zijn doorgaans veel meer geld kwijt met het wegknippen en bewaren van fietsen (kosten: 50 tot 70 euro per fiets) dan dat er binnenkomt van mensen die hun fiets komen terughalen (opbrengst: 10 tot 12 euro per fiets). Amsterdam, dat de kroon spant met ruim 73.000 weggeknipte fietsen in 2013, geeft er 1,5 miljoen euro aan uit, terwijl er maar 600.000 euro binnenkomt.

Het geld zou beter besteed zijn aan meer fietsenstallingen, aldus de Fietsersbond.

Bron: ANP

Ook interessant