'Files door geen 112 te bellen na ongeval'

'Files door geen 112 te bellen na ongeval'

Automobilisten staan steeds vaker in files die veroorzaakt worden door ongelukken, omdat de botsende bestuurders geen 112 hebben gebeld. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) woensdag gemeld.

Dwars tegen de trend van dalende filedruk in, is het aantal files als gevolg van ongevallen in de eerste helft van 2013 met 5 procent toegenomen.

Door het alarmnummer te bellen, ook bij een niet-ernstig ongeval, zorgt de politie dat een professionele berger de voertuigen snel weg komt slepen (op snelwegen en een aantal N-wegen). De filevorming blijft daarmee beperkt. Veel mensen denken echter dat 112 bellen in zo'n geval geen nut heeft omdat de politie toch niet komt.

Bekende in plaats van berger gebeld 

In plaats daarvan bellen gedupeerden een bekende om hulp, wat veel langer duurt en waardoor dus langere files ontstaan. Het aantal keren dat de hulp van een berger is ingeroepen bij ongevallen op het hoofdwegennet daalt sinds 2010. De kosten van een berger die via de politie is ingeschakeld, zijn echter voor rekening van de verzekering.

VID-oprichter Patrick Potgraven benadrukt op BNR Nieuwsradio dat 'een klein ongeval ook roet in het eten kan gooien. Er is niet zo heel veel voor nodig.' Indien de betrokken voertuigen op de vluchtstrook staan, minderen andere weggebruikers vaart om die te bekijken. 'Het kan zomaar zijn dat je 25 procent van de capaciteit kwijt bent en er dus 25 procent minder voertuigen over die weg kunnen rijden. Dat leidt in de spits al snel tot hele lange files.'

Bron: ANP

Ook interessant