toggle menu

FIOD start klopjacht op zwartspaarders

FIOD start klopjacht op zwartspaarders

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is een voorjaarsoffensief begonnen tegen zwartspaarders.

In woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo deed de FIOD donderdag invallen waarbij beslag is gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, een luxe auto, tientallen schilderijen, sieraden en een goudstaaf. Twee vermoedelijke zwartspaarders zijn aangehouden, meldde de dienst vrijdag.

Zwitserse bankrekeningen

Aanleiding voor de actie is informatie van een tipgever over 3800 Nederlandse rekeninghouders die de FIOD in handen heeft gekregen. Die zouden vele miljoenen euro's hebben gestald op Zwitserse bankrekeningen, allemaal bij dezelfde bank.

Om welke bank het gaat wil de FIOD niet zeggen, maar Credit Suisse bracht vrijdag zelf naar buiten dat er donderdag autoriteiten zijn binnengevallen bij kantoren van het financiële concern in Amsterdam, Londen en Parijs.

De FIOD werkt in dit onderzoek samen met opsporingsdiensten in Zwitserland, Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook in die landen waren donderdag invallen.

Meer acties

De komende weken volgen meer acties, zo is nu al duidelijk. Er wordt ook gekeken naar de rol die eventuele dienstverleners hebben gespeeld. Internationale samenwerking en de opheffing van het bankgeheim maken dat de kans steeds groter is dat zwartspaarders tegen de lamp lopen, aldus de FIOD.

Vrijwillig melden

De afgelopen jaren hebben veel mensen vrijwillig hun buitenlands vermogen gemeld. Dit kan nog steeds bij de Belastingdienst. Als zwartspaarders zich vrijwillig melden moet er wel een boete worden betaald. De straffen vallen echter veel hoger uit wanneer op een andere manier uitkomt dat er belastingfraude heeft plaatsgevonden.

Bron: ANP

Ook interessant