toggle menu

Fipronilspoor uit september 2016 gevonden in België

Fipronilspoor uit september 2016 gevonden in België

Het Belgische federale voedselagentschap FAVV heeft een spoor van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen dat dateert van september 2016. De waakhond liet stalen uit pluimveebedrijven analyseren die voor het losbarsten van de eiercrisis werden genomen.

Het lijkt er vooralsnog op dat het gebruik van het middel in de pluimveesector voor het eerst aan het licht kwam in november 2016 in Nederland. Hoelang er al besmette eieren in omloop waren is nog onduidelijk. Een tipgever waarschuwde in november de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die ondernam pas in juli actie, nadat België had gemeld dat fipronil in eieren was aangetoond.

'Volksgezondheid nooit in gevaar geweest'

Van het bestrijdingsmiddel werd een klein spoor in één van veertien historische stalen aangetroffen, verklaarde FAVV-directeur Herman Diricks in het Belgische parlement. De risicodrempel werd niet overschreden en de volksgezondheid is nooit in gevaar geweest, aldus Diricks.

Justitieel onderzoek

Fipronil werd door het Nederlandse bedrijf Chickfriend illegaal toegevoegd aan een middel om bloedluizen in kippenstallen te doden. Het verdelgingsmiddel kwam van de Belgische leverancier Poultry-Vision. Beide ondernemingen zijn onderwerp van justitieel onderzoek.

Geen alarm vanwege lage concentraties

Het FAVV wist van de eierbesmettting sinds begin juni van dit jaar, maar sloeg geen alarm omdat het om lage concentraties ging. Wel werd informatie bij de NVWA opgevraagd over Chickfriend. De NVWA had geen waarschuwing gegeven na de tip uit november omdat er 'geen acuut gevaar dreigde voor de volksgezondheid'.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant