Fiscus stopt met afromen vakantiegeld

Fiscus stopt met afromen vakantiegeld

De belastingdienst loert niet langer op het vakantiegeld dat dezer dagen op de rekening van veel mensen met schulden wordt gestort.

Door openstaande bedragen op basis van de nieuwe 'overheidsvordering' in de maand mei rechtstreeks van rekeningen af te schrijven, werd in het verleden de betaling van de vaste lasten als huur, hypotheek en energie gefrustreerd. Daardoor kwamen veel mensen onnodig in financiële problemen.

De belastingdienst zegt naar aanleiding van kritische geluiden van de Nationale Ombudsman en schuldhulpverleners in het rapport Paritas Passé te zijn gestopt met de jacht op het vakantiegeld.

Meimaand populair voor vorderingen

In dat rapport werd geconstateerd dat een veelheid aan schuldeisers (overheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties) allemaal proberen om hun vorderingen te innen. Vooral de meimaand met uitkeringen voor vakantiegeld is populair. Tenminste een op de tien huishoudens verkeert in problematische schulden en dat aantal blijft groeien.

De fiscus zal voortaan terughoudend en alleen bij kleinere bedragen nog gebruik maken van de overheidsvordering. Daarbij gaat het om maximaal 500 euro bij openstaande vorderingen en 1000 euro bij opgelegde aanslagen.

Onterechte incasseringen teruggestort

Tevens wordt rekening gehouden met de zogenoemde beslagvrije voet. Dat is het minimum maandbedrag (90 procent van de bijstandsnorm) dat mensen nodig hebben om van te kunnen leven. Bedragen die ondanks de beslagvrije voet zijn geïncasseerd, worden teruggestort, belooft de fiscus.

Een woordvoerder van de belastingdienst stelt dat voor grotere schulden andere middelen worden gebruikt, zoals loonbeslag en bankbeslag. Bij grote schulden kan door middel van bankbeslag wel in één keer het vakantiegeld worden afgeroomd. Dat kan de komende dagen dus gewoon gebeuren.

Schuldenbranche hekelt 'graaiende overheid'

De brancheorganisaties voor schuldhulpverleners signaleren aanhoudende problemen met vorderingen door de overheid. Openstaande rekeningen voor onder meer motorrijtuigenbelasting, waterschapslasten en gemeentelijke heffingen worden rechtstreeks door overheidsinstellingen afgeschreven.

Daardoor worden andere betalingsregelingen gedwarsboomd, stellen de brancheorganisaties voor schuldhulpverleners (NVVK), bewindvoerders BPBI en sociaal raadslieden (LOSR). De rechtmatigheid van de vorderingen wordt niet betwist, wel de wijze van inning.

Dat de fiscus voortaan stopt om in de maand mei vakantiegeld af te romen, betekent niet dat andere instellingen geen gebruik meer mogen maken van deze mogelijkheid.

'De meimaand is voor de overheid oogstmaand', zegt schuldenspecialist André Moerman van de LOSR en www.schuldinfo.nl. Hij werkte mee aan het rapport Paritas Passé, waarin wordt beschreven hoe schuldeisers zich rond schuldenaren verdringen om achterstallige betalingen te incasseren.

Gemeenten, waterschappen en andere overheidsinstellingen maken daarvan gebruik. Moerman: 'Met één druk op de knop worden rechtstreeks bedragen geïnd, goedkoop en effectief.' Volgens hem houdt de overheid geen rekening met individuele omstandigheden. Moerman noemt de overheid 'de aanjager van een nieuwe schuldenproblematiek'.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders noemt de overheidsvordering een goedkope manier van schuldinning, zonder tussenkomt van de deurwaarders. Voorzitter John Wisseborn: 'Wij zien ook een piek in loonbeslagen in de maanden april en mei. Iedereen weet dat in mei het vakantiegeld wordt gestort.'

Bron: ANP

Ook interessant