'Flexibele lestijden scholen moet mogelijk blijven'

'Flexibele lestijden scholen moet mogelijk blijven'

Blijf scholen de ruimte bieden om de schoolweek en de vakanties op een andere manier in te delen, zegt de Tweede Kamer. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) moet dat scholen nu al toezeggen, ook al ziet hij dat zelf graag anders.

De afgelopen jaren mochten twaalf scholen proefdraaien met flexibelere schooltijden. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer ze met vakantie gaan. Maar bij veel scholen ging het onderwijs achteruit, constateerde de onderwijsinspectie. Slob besloot daarom de experimenten na komend schooljaar stop te zetten.

Voorwaarde: onderwijsniveau op peil

Dat vindt de Kamer wel heel zuur voor de proefscholen die wél goed onderwijs zijn blijven bieden. Slob moet daarom regelen dat zij zich ook straks niet aan de vijfdaagse schoolweek en de vaste vakanties hoeven te houden.

Minister wil meer tijd

De minister voelt daar niets voor. Hij gunt scholen graag de ruimte om flexibel om te springen met hun lestijden, maar vraagt tijd om dat goed te regelen. Het experiment liep nu eenmaal af, en de volgende stap, het vrijgeven van de tijden voor alle scholen, noemt hij in ieder geval 'absoluut onverantwoord'.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant