toggle menu

'Flink meer drugsdumpingen'

'Flink meer drugsdumpingen'

Het aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig jaar gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd.

In bijna alle provincies werd meer drugsafval gedumpt dan het jaar ervoor, schrijft de krant. Brabant is koploper. Daar steeg het aantal lozingen van chemisch afval van xtc-pillen met een derde tot 109. Ook Zuid-Holland scoorde hoog, daar trof de politie 39 keer chemisch drugsafval aan. Een jaar eerder ging het nog om twaalf dumpingen. Alleen al in de regio Den Haag steeg het aantal van drie naar achttien.

Drugsafval in je tuin

In februari 2019 heeft Radar aandacht besteed aan drugsafval. Wie is er verantwoordelijk als er op jouw grond drugsafval wordt gedumpt, en wie moet opdraaien voor de verwijderkosten?

Kijk de uitzending van Radar terug: Drugsafval in je tuin

In Limburg werd afgelopen jaar 62 keer drugsafval aangetroffen en in Gelderland veertig keer. Utrecht maakt met elf lozingen in 2018 de top vijf compleet. Daarnaast zijn ook meer opslaglocaties voor synthetische drugs gevonden. Dat aantal steeg van 70 in 2017 tot 79 vorig jaar. Het aantal aangetroffen en ontmantelde drugslabs bleef met 82 gelijk.

Volg het onderwerp 'drugs' en blijf op de hoogte van nieuws hierover

Grote zorgen bij politie

De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De bestrijding van drugshandel en -productie krijgt de komende jaren meer prioriteit, zegt portefeuillehouder drugs van de politie Max Daniel. 'Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.'

De politie richt zijn pijlen daarbij ook op de geldstromen van de drugscriminelen. 'We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect', zegt Daniel. Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de "facilitators" van de productie en handel en de personen die hierin investeren.'

Eigenaren van een weiland in Nuenen waar drugsafval was gevonden, hoeven de kosten voor het opruimen daarvan niet te betalen.

Lees ook: Grondeigenaren hoeven kosten opruimen drugsafval niet te betalen

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant