FNV-leden mogen vanaf vandaag stemmen over pensioenakkoord

FNV-leden mogen vanaf vandaag stemmen over pensioenakkoord

Leden van vakbond FNV mogen vanaf woensdag in een referendum stemmen over een nieuw pensioenstelsel. De uitslag geldt als 'zwaarwegend advies' voor de vakbond. Die komt dit weekend met een definitieve beslissing over steun voor het principeakkoord dat vakbonden, werkgevers en het kabinet vorig week sloten over de hervorming van het pensioenstelsel.

De circa 1 miljoen FNV-leden hebben een brief gekregen met een individuele code. Hiermee kunnen ze tussen woensdag 12 juni 11.00 uur en zaterdag 15 juni 12.00 uur online hun stem uitbrengen.

Nadat de uitslag bekend is, moet het ledenparlement als hoogste besluitorgaan van FNV tot een definitief oordeel komen over het pensioenakkoord. Het 105-koppige orgaan komt daarvoor zaterdag bijeen in het Van der Valkhotel in Apeldoorn. FNV-voorzitter Han Busker maakt het oordeel en de referendumuitslag daar bekend.

FNV-bestuur geeft neutraal stemadvies

Bij een deel van het ledenparlement stuitte het compromis over pensioenen op verzet. Omdat er onenigheid is, geeft het FNV-bestuur leden een neutraal stemadvies.

Als FNV instemt, is het akkoord over een nieuw pensioenstelsel overigens nog niet rond. Vakbond CNV peilt bijvoorbeeld eveneens de stemming in de achterban.

Informatiebijeenkomsten over het principeakkoord

FNV is dinsdagavond aan een reeks informatiebijeenkomsten begonnen over het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel. De vakbond wil leden in elke provincie bijpraten over het compromis, waar ze vanaf woensdag online over kunnen stemmen. Ook CNV houdt bijeenkomsten over het pensioenakkoord.

In Groningen zijn ongeveer 150 mensen afgekomen op de FNV-bijeenkomst. Andere bijeenkomsten zijn er dinsdag in onder meer Emmen, Leeuwarden en Breda. Later in de week volgen andere plaatsen. In totaal staan deze week 21 bijeenkomsten van de grootste Nederlandse vakbond gepland. CNV bijt dinsdagavond in Drachten de spits af en houdt later deze week nog drie informatieavonden.

Stijging van de AOW-leeftijd

De bonden kunnen veel kritische vragen van leden verwachten. Uit een peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag komt naar voren dat vakbondsleden nog verdeeld zijn over het vorige week gesloten pensioenakkoord. Vooral afspraken over de stijging van de AOW-leeftijd zou tegenstanders tegen de borst stuiten.

FNV maakt zaterdag de uitslag bekend van zijn referendum, dat als 'zwaarwegend advies' aan het ledenparlement geldt. Die laatste, 105-koppige raad neemt dezelfde dag een definitief besluit over het principeakkoord.

Bron: ANP

Ook interessant