Foodwatch: herkomstaanduiding groente en fruit vaak onjuist

Foodwatch: herkomstaanduiding groente en fruit vaak onjuist

Voedselwaakhond foodwatch dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen supermarkten Albert Heijn en Jumbo, wegens onjuiste oorsprongsaanduiding op groente en fruit. De plaats van herkomst vermeld op het schap komt vaak niet overeen met die op het product en soms ontbreekt de informatie in zijn geheel, aldus de organisatie.

Na een steekproef concludeert foodwatch dat er 'veel te slordig met de wettelijke plicht over oorsprongsaanduiding wordt omgegaan'. Zo constateerde de organisatie dat deze informatie onder andere ontbreekt bij paprika’s van de Albert Heijn en dat er bij sommige producten meerdere landen van herkomst worden genoemd.

Mensenrechten en milieu

Volgens de voedselwaakhond vinden veel consumenten de informatie over de herkomst van groente en fruit belangrijk, bijvoorbeeld wegens milieuoverwegingen of mensenrechten. 'Het is dus ernstig als deze gegevens niet kloppen. Consumenten hebben in Europa het recht om te weten waar producten vandaan komen', aldus woordvoerder Sjoerd van de Wouw. 'Of het gaat om slordigheid of bewuste misleiding weten we niet, maar we willen dat dit probleem aangepakt wordt door de betreffende supermarkten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.'

De organisatie zegt naast de onjuiste oorsprongsaanduiding van paprika’s ook foute informatie te zijn tegengekomen bij pruimen, mango's, pepers, granaatappels, spitskool, wortels, verschillende soorten appels en avocado’s.

Reactie Albert Heijn

Radar vroeg beide supermarkten om een reactie. Een woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat het bedrijf zijn klanten 'altijd informeert over het land van herkomst': 'Als het product een verpakking met etiket heeft, staat het land van herkomst op dat etiket. Bij producten die niet in een verpakking zitten of verpakte producten zonder etiket, zoals de paprika waar foodwatch aan refereert, staat de informatie op het schap waar het product vandaan komt. Met zo'n 550 groente- en fruitproducten en 900 winkels komt het voor dat op het schap per ongeluk onjuiste informatie staat. Wij doen ons best dit te voorkomen.' Supermarktketen Jumbo heeft vooralsnog niet gereageerd.

Bron: foodwatch

Ook interessant