Foodwatch vangt bot in kort geding

Foodwatch vangt bot in kort geding

Het kort geding dat foodwatch aanspande tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om herkomst van vlees te achterhalen, heeft niets opgeleverd. Dat maakte de consumentenorganisatie vrijdag bekend.

Foodwatch probeerde via de rechter openheid te krijgen over de vraag waar het vlees van het in opspraak geraakte slachthuis Van Hattem terecht is gekomen.

De slagerij uit Dodewaard raakte in opspraak toen bleek dat de NVWA het vlees niet geschikt vond voor menselijke consumptie of als diervoeding. Dat kwam omdat er paardenvlees was verwerkt in pakketten rundvleessnippers en andere producten.

De rechter kon niet beslissen over het openbaar maken van de documenten, omdat hij dan op de stoel van de NVWA zou gaan zitten. Eerder ving foodwatch ook al bot toen het probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te achterhalen waar het vlees terecht is gekomen.

'De beslissing van vandaag vertraagt de transparantie die de consument verdient en die de sector nodig heeft', reageert Meike Rijksen van foodwatch. Hoewel de organisatie een nieuw WOB-verzoek heeft ingediend, heeft ze er geen vertrouwen in dat de NVWA de gegevens op een later tijdstip alsnog openbaar zal maken. 'De NVWA zal mogelijk een nieuw argument vinden om de informatie niet vrij te hoeven geven.'

Volgens Rijksen is de kans aanwezig dat consumenten het mogelijk onveilige vlees nog in de vriezer hebben liggen. 'Maar een nieuwe procedure duurt lang. De urgentie van deze zaak is dan verdwenen en het vlees zal zijn opgegeten', vervolgt ze. 'Het is heel teleurstellend dat de NVWA met deze vertragende strategie weg komt.'

Bron: ANP

Ook interessant