Fors meer bijwerkingen implantaten gemeld

Fors meer bijwerkingen implantaten gemeld

Bijna vierhonderd mensen hebben vorig jaar melding gemaakt van een (vermoede) bijwerking van een implantaat. Dat meldt het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI). Radar liet in november 2018 zien dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten wereldwijd zo gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven.

In 2019 maakten in totaal 397 mensen melding van een bijwerking, in 2018 waren dat er 162. De meeste meldingen gaan over borstimplantaten, gevolgd door koperspiraaltjes en bekkenbodemmatjes. De meest gehoorde klacht is vermoeidheid. De jongste patient is 18, de oudste 85. 

Op initiatief van Radar en Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen. De uitkomsten., 'The Implant Files' werden in 2018 gepresenteerd, Radar deed dat in een speciale uitzending op 26 november. Na die uitzending is Radar de ontwikkelingen blijven volgen, en ook daarvoor was er al aandacht voor problemen met implantaten. Meer daarover vind je op deze documentairepagina.

Bron: ANP

Ook interessant