Fors minder tomaten en komkommers geproduceerd, maar prijsdaling lijkt op komst

Fors minder tomaten en komkommers geproduceerd, maar prijsdaling lijkt op komst

De hoeveelheid in kassen geteelde gewassen is afgelopen jaar afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral tomaten en komkommers zijn minder geproduceerd. Desalniettemin lijkt er een prijsdaling aanstaande, zegt Roger Abbenhuijs, woordvoerder van Glastuinbouw Nederland, tegen Radar. Hoe kan dit? Radar legt het uit.

Hoge energieprijs maakte teelt te duur

Door de hoge energieprijzen werden er in 2022 minder tomaten en komkommers geteeld dan in 2021. Die hoge prijzen maakten de teelt te duur, waardoor een deel van de kassentelers besloot minder groenten te verbouwen. 

110 kilo minder tomaten geproduceerd

De totale bruto-opbrengst aan tomaten kwam in 2022 jaar uit op 770 miljoen kilo, 110 miljoen kilo minder dan in 2021. Daarnaast werd er 400 miljoen kilo komkommers geoogst, 40 miljoen kilo minder dan een jaar eerder. 

Bedrijven besloten later in 2022 te starten met de teelt van tomaten en komkommers en eerder in het jaar weer te stoppen. Zo kon in de koudere maanden energie worden bespaard, maar er was minder oogst.

Voor paprika's en aubergines waren de gevolgen minder groot. Deze groenten zijn eenvoudiger in de winter te telen op een energiezuinige manier.

Ondanks daling productie lijkt prijsdaling aanstaande

“Gelukkig liggen die koudere maanden achter ons”, vertelt Abbenhuijs, woordvoerder bij Glastuinbouw Nederland in gesprek met Radar. “In de winter heb je veel meer energie nodig voor belichting dan in de lente en de zomer. De kosten die telers maken, liggen nu dus lager. In de komende maanden zullen er dus veel meer tomaten en komkommers in de schappen liggen.”

Omdat er weer meer aanbod komt, zullen de prijzen naar alle waarschijnlijkheid iets dalen en normaliseren. “Er komt nu waarschijnlijk zelfs een piek in de productie, waardoor de kans op een prijsdaling aanwezig is. De prijs zal wat normaler gaan worden”, aldus Abbenhuijs.

Bronnen: Glastuinbouw Nederland, ANP, CBS

Ook interessant