Forse stijging vals geld in Nederland

Het aantal valse eurobiljetten dat het afgelopen halfjaar in Nederland is onderschept, is gestegen met ruim 25 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van 2007. In de eerste helft van dit jaar zijn 24.947 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs bekend.

In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 312.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) recentelijk. Dat is ongeveer 5 procent meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Volgens de ECB blijft daarmee het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in de eerste helft van 2008 gemiddeld 11,5 miljard.

Ook voor Nederland gaat het procentueel om lage cijfers. Het precieze aantal echte eurobiljetten in omloop in Nederland is niet bekend, maar jaarlijks worden ongeveer 2 miljard biljetten gecontroleerd op echtheid.

Het Platform Nederlandse Detailhandel signaleerde de stijging al eerder. "Wij hebben de afgelopen maand tientallen verontruste winkeleigenaren aan de lijn gehad", zei platformvoorzitter Hans Klok.

Naar aanleiding hiervan heeft het platform bij DNB gepleit voor een vergoedingsregeling voor winkeliers. "De winkeliers zijn nu het haasje, een kleine winkel op de hoek van de straat wordt aanzienlijk gedupeerd."

Een DNB-woordvoerder noemde een vergoedingsregeling een "sympathiek idee", maar voegde toe dat die niet realistisch is. "Dan geef je een stimulans om vals geld te drukken. Zo'n regeling is in de geschiedenis van het geldverkeer nog nooit voorgekomen."

DNB kan de forse toename van het aantal valse biljetten niet precies verklaren. "Het is een golfbeweging", zei de woordvoerder. "Waarschijnlijk is een bende valsemunters nu actiever op de Nederlandse markt."

Bron: ANP.

Meer over:

Ook interessant