toggle menu

Forse toename in het aantal gevallen van verzekeringsfraude

Forse toename in het aantal gevallen van verzekeringsfraude

Verzekeraars hebben vorig jaar fors meer gevallen van verzekeringsfraude gemeld. Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) is het aantal meldingen gestegen met 17 procent ten opzichte van 2016.

In totaal ging het om ruim 5200 zaken. Gesjoemel met autoverzekeringen, opstal/inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen was in 2017, evenals in eerdere jaren, het meest populair. Dat blijkt uit cijfers van het CBV.

Bijzondere fraudegevallen

Sommige mensen bedachten bijzondere manieren om de verzekeraar te flessen. Zo had iemand een woninginbraak in scène gezet, waarbij hij alle spullen tijdelijk elders had geparkeerd. Een ondernemer gaf na een brand een veel hogere opgave op van zijn voorraden om een hoger bedrag te claimen. Een ander probeerde de verzekeraar op te lichten door te zeggen dat een houten opbouw van de woning ernstig was beschadigd door zware sneeuwval. Maar op de bewuste datum bleek er volgens het KNMI helemaal geen sneeuw te zijn gevallen.

Zorg- en ziektekostenpolissen

Het aantal gemelde gevallen van fraude met zorg- en ziektekostenpolissen nam vorig jaar sterk af. In 2016 was er nog een toename, maar verzekeraars zijn alerter geworden op een constructie, waarbij neppersoneel eerst forse loonsverhogingen kreeg en kort daarop massaal ziek werd. Waarna vervolgens de verzekering werd aangesproken. In 2017 was er met 87 meldingen wel een toename van het aantal frauduleuze letselschadeclaims. In 2016 waren dit er nog maar twintig.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant