FrieslandCampina past vanillevla aan na Radar-item over ontbreken vanille

FrieslandCampina past vanillevla aan na Radar-item over ontbreken vanille

FrieslandCampina gaat de receptuur en de verpakking van zijn Optimel Vanillevla aanpassen, zo heeft een woordvoerder van het zuivelconcern laten weten. In oktober besteedde Radar aandacht aan het ontbreken van vanillevla in het toetje.

De Reclame Code Commissie oordeelde eerder deze maand dat de verpakking misleidend is en daarmee in strijd met de wet. Wat FrieslandCampina precies gaat aanpassen wil de zegsman uit 'concurrentieoverwegingen' niet zeggen.

De commissie stelde vast dat de vanillevla geen vanille bevat, terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond foodwatch.

Onduidelijkheden worden nog voorgelegd aan de Reclame Code Comissie 

Volgens de woordvoerder van FrieslandCampina is 'een aantal overwegingen' van de Reclame Code Commissie nog niet helder. 'Om onduidelijkheid te voorkomen en helderheid te verkrijgen over mogelijke toekomstige consequenties wil FrieslandCampina duidelijkheid krijgen over een aantal zaken. Wij zullen daarom onze vragen voorleggen aan het College van Beroep.' Wat er onduidelijk is, wilde hij niet zeggen.

Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar voedingsmiddelenfabrikanten geven er wel vaak gehoor aan. Volgens foodwatch gaat het om een belangrijke uitspraak die voor veel meer producten consequenties kan hebben. 'Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma's. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument', stelde de organisatie eerder.

Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

Fons kaartte het in oktober 2018 al aan: in sommige vanillevla zit geen vanille. Naar aanleiding van deze uitzending stapte voedselwaakhond foodwatch naar de Reclame Code Commissie, omdat Optimel vanillevla van Friesland Campina misleidend is. Er zit helemaal geen vanille in.

Bekijk het fragment: Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

Bekijk het fragment: Radar Checkt: Friesland Campina misleidt met vanillevla zonder vanille

Bron: ANP

Ook interessant