Garages mogen afwijken van adviesprijzen voor onderhoud

Garages mogen afwijken van adviesprijzen voor onderhoud

Het staat garagebedrijven vrij om de eigen prijzen voor onderhoud te bepalen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag door de bedrijven afgeweken worden van de adviesprijzen van auto-importeurs. Deze zijn niet verplicht, zo werd andermaal benadrukt.

In de praktijk worden vaak de adviesprijzen van de importeur gevolgd. De prijzen voor auto-onderhoud per merk verschillen daardoor niet of nauwelijks van elkaar. 'Een gemiste kans voor garagehouders en consumenten', aldus de ACM. 'Garages maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden om onderling te concurreren. En consumenten betalen mogelijk meer dan nodig is voor hun auto-onderhoud', aldus de toezichthouder.

'Een vrije, eerlijke automarkt'

De autobranche onderschrijft de oproep van de ACM. Volgens RAI Vereniging is het zelf bepalen van prijzen 'de essentie van een vrije, eerlijke automarkt'. De BOVAG noemt het goed dat de ACM de autobranche en de consument er nog eens op wijst dat de adviesprijzen niet verplicht zijn.

Eerder besteedde Radar aandacht aan onnodig onderhoud en onterechte afkeuringen bij apk-keuringen. Kijk hier de uitzending terug:

Apk-onderzoek: Onnodige reparaties, onterechte afkeuringen

Bron: ANP

Ook interessant