'Gas tegen dagprijs en uurprijs voor stroom'

'Gas tegen dagprijs en uurprijs voor stroom'

Een proef met een 'slimme meter' moet het mogelijk maken om gas geleverd te krijgen tegen een dagprijs en elektriciteit zelfs tegen een uurprijs.

Zo wordt het voor particulieren mogelijk om energie te kopen als de prijs het laagst is. Dat meldt Vereniging Eigen Huis maandag.

Proef start volgend jaar

Het experiment is een initiatief van de vereniging, energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander. Volgend jaar start de kleinschalige proef met driehonderd huishoudens. De deelnemers kunnen via een app de uurtarieven van de volgende dag bekijken en hun verbruik hierop afstemmen. Wie dat handig doet, kan volgens de initiatiefnemers besparen.

Kostenpost

Energie is voor consumenten een grote maandelijkse kostenpost. Vereniging Eigen Huis wil consumenten meer zélf de regie geven en ze maximaal laten profiteren van nieuwe mogelijkheden om te besparen.

Update 9 november, 11:04 uur: Voordeel kan oplopen

'Klanten kunnen van de gegevens laten afhangen wanneer ze bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten of de elektrische auto opladen. Voor een gemiddeld huishouden kan het voordeel oplopen tot enkele tientjes per jaar', aldus de initiatiefnemers die verwachten dat het gebruik van groene stroom nog eens extra winst kan opleveren. 'In de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden de dagelijkse prijsverschillen groter. Apparaten zullen bovendien steeds slimmer worden en zelf inschakelen wanneer de energieprijs het gunstigst is.'

Bron: ANP

Ook interessant