Gedeelde straten gevaarlijk voor slechtziende

Gedeelde straten gevaarlijk voor slechtziende

Een straat waar geen verschil meer is tussen rijbaan, fietspad en stoep, waar geen stoplichten meer staan en geen zebrapaden meer zijn, is gevaarlijk voor blinden en slechtzienden.

Steeds meer plaatsen krijgen zulke 'gedeelde ruimtes'. Als mensen zo door elkaar krioelen, is oogcontact belangrijk voor de veiligheid 'en dat is voor iemand met een visuele beperking natuurlijk een onmogelijke opgave', waarschuwt KNGF Geleidehonden donderdag.

Herkenningspunten

Blinden en slechtzienden kunnen op zulke straten moeilijk zien waar ze zijn. Ook hun geleidehonden hebben geen herkenningspunten, terwijl ze daar juist op getraind worden, zegt het fonds. Bovendien zijn blinden en slechtzienden 'overgeleverd aan de welwillendheid' van anderen. 'Ik verwacht niet dat de Amsterdamse fietser of scooterrijder zich ineens als een heer in het verkeer zal gaan gedragen', verklaarde directeur Ellen Greve.

Gedeelde straten hoeven niet weg

Voorbeelden van gedeelde straten zijn het Spui en de Grote Marktstraat in Den Haag, de Steenstraat in Arnhem en de ruimte achter station Amsterdam CS. De gedeelde straten hoeven niet weg, benadrukt KNGF, maar mensen zouden wel extra rekening moeten houden met blinden, slechtzienden en hun honden.

Bron: ANP

Ook interessant