toggle menu

Gedupeerde consumenten kunnen collectieve schadevergoeding eisen

Gedupeerde consumenten kunnen collectieve schadevergoeding eisen

De Eerste Kamer gaat dinsdag akkoord met een wet die het mogelijk maakt voor consumenten om een collectieve schadevergoeding te kunnen eisen. De rechter kan door deze nieuwe wet in één procedure bepalen of een bedrijf regels heeft overtreden en wat de gepaste schadevergoeding is. 

Binnen de huidige wetgeving kon een belangenorganisatie namens een groep consumenten een compensatie eisen. Als de rechter vastgesteld heeft dat het bedrijf aansprakelijk was, moesten de partijen in gesprek gaan voor een schikking. Als dat niet lukte dan moesten de gedupeerden individueel procederen. Consumenten zien daar in veel gevallen vanaf omdat de drempel te hoog is.

Consumentenbond: 'Een kroon op ons werk'

De Consumentenbond is blij dat het makkelijker wordt om in groepsverband schadevergoedingen te eisen. 'Een kroon op ons werk', noemt de organisatie de nieuwe wet die dit soort zogeheten collectieve acties mogelijk maakt. De Eerste Kamer stemde er dinsdag mee in en daarmee is de invoering definitief.

Radar over collectieve schadevergoeding

Radar heeft in 2011 al eens aandacht besteed aan de collectieve schadevergoeding. Met behulp van vier verschillende onderwerpen van Radar, laten we zien hoe handig het zou zijn om gezamenlijk naar de rechter te stappen.

Bekijk ook: Collectieve schadevergoeding

Bron: Consumentenbond / ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant