toggle menu

GEEF Café vestigt zich permanent in Amsterdam

GEEF Café vestigt zich permanent in Amsterdam

Een restaurant waar de gasten zelf bepalen wat ze voor een maaltijd betalen of als tegenprestatie vrijwilligerswerk kunnen doen. Dat kan in het GEEF Café. De sociale onderneming wil zich na de zomer permanent in Amsterdam vestigen.

Het concept is vorig jaar zes maanden lang getest in Rotterdam in een pop-uprestaurant. Nu zijn de ondernemers bezig met crowdfunding om een vaste plek in de hoofdstad te financieren. Donderdag- en vrijdagavond organiseert het GEEF Café daarom diners in de Hoftuin in Amsterdam, waarbij in totaal honderd eters na het verorberen van het driegangenmenu dus zelf mogen oordelen hoeveel ze afrekenen.

Extra donatie

'In het begin geloofde niemand dat het kan, maar na de uitgebreide testfase weten we dat het concept werkt', vertelt initiatiefneemster Judith Manshanden. Gasten die wat meer besteden in het restaurant, helpen met een extra donatie iemand anders met een minder gevulde portemonnee. 'Er zijn mensen die afrekenen met het hoofd, anderen rekenen af met hun hart door bij zichzelf na te gaan wat goed voelt. We geven een richtprijs als gasten worstelen.'

Voedselverspilling tegengaan

De koks van het GEEF Café gaan voedselverspilling tegen door groente en fruit te gebruiken dat anders wordt weggegooid. Met de beschikbare ingrediënten van de groothandel gaan ze aan de slag.

Voedsel 'redden'

Op basis van de ervaringen in Rotterdam denkt Manshanden op de toekomstige locatie in Amsterdam 1250 maaltijden per jaar weg te kunnen geven, 5000 kilo voedsel te 'redden' en vijftig vrijwilligers een werkplek te bieden. Het initiatief won onlangs de wedstrijd Join Our Core van Ben & Jerry's en wordt eveneens gesteund door de Triodos Foundation en stichting DOEN.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant