toggle menu

'Geef kind langer peutermelk om vitamine D-tekort tegen te gaan'

'Geef kind langer peutermelk om vitamine D-tekort tegen te gaan'

Ouders moeten hun kind dagelijks een beker peutermelk geven om een tekort aan vitamine D tegen te gaan. Dat stellen kinderartsen in een nieuwe studie. Het AD meldt dit maandag.

Volgens het Voedingscentrum kunnen kinderen vanaf een jaar overstappen op gewone koemelk en toch voldoende bouwstoffen binnenkrijgen, maar kinderartsen zijn het daar niet mee eens. In een onderzoek onder ruim 300 peuters in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië tonen ze aan dat 12 procent een ijzertekort en 23 procent een vitamine D-tekort heeft.

Vitamine D-tekort

Eten volgens de 'Schijf van Vijf' zou voldoende bouwstoffen moeten opleveren, maar in de praktijk komt daar bij peuters weinig van terecht, zegt kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis die de studie samen uitvoerde met het AMC, VUmc en Erasmus MC.

Brus vindt het schokkend dat een vijfde van de onderzochte peuters een vitamine D-tekort heeft. 'Te weinig vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde afweer, waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan.'

Bron: ANP MediaWatch / AD

Ook interessant