'Geef leerlingen speciaal onderwijs ook weer een CJP-pas'

'Geef leerlingen speciaal onderwijs ook weer een CJP-pas'

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moeten ook weer een CJP Cultuurkaart krijgen om gratis of met korting cultuurinstellingen te kunnen bezoeken, net als andere middelbare scholieren. Die oproep doen veertien cultuur- en onderwijsorganisaties aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).

Omdat leerlingen in het vso formeel tot het primair onderwijs behoren, krijgen zij de kaart niet. De gedachte erachter is dat ze over een ander potje beschikken. 'Dat is een tiener niet uit te leggen', vinden de briefschrijvers, waaronder de PO-Raad, Kunsten '92, de Museumvereniging en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

In het verleden kregen de vso-leerlingen de pas ook, maar door allerlei ontwikkelingen zijn ze hem kwijtgeraakt. De kaart werd als gevolg van de bezuinigingen geprivatiseerd. Inmiddels is er weer een bijdrage vanuit de overheid, maar dus niet voor het vso. Volgens het CJP, dat de brief heeft ondertekend, zouden de vso-leerlingen weer mee kunnen doen door een bijdrage van 5 euro per kind.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant