toggle menu

'Geef patiënt eigen medisch dossier'

'Geef patiënt eigen medisch dossier'

Patiënten zouden gemakkelijk moeten kunnen beschikken over al hun medische gegevens. Met één druk op de knop zouden ze hun dossier via een website moeten kunnen oproepen.

Dit vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ). De raad bracht hier vrijdag een advies over uit aan de regering.

Persoonlijk gezondheidsdossier

De RVZ pleit voor het invoeren van een zogeheten persoonlijk gezondheidsdossier (PGD), dat patiënten zelf kunnen beheren en aanvullen. Een van de voordelen is volgens de raad dat de patiënt actiever kan deelnemen in zijn behandeling en zich meer bewust wordt van zijn gezondheid. Het idee van het PGD is niet nieuw, de patiëntenfederatie NPCF lanceerde vorig jaar al een soortgelijk plan.

Meerderheid is voor

Volgens een woordvoerster van de raad hebben patiënten in Nederland al wel het recht hun medische gegevens in te zien, maar blijkt het in de praktijk erg moeilijk het eigen patiëntendossier op te vragen. Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders een persoonlijk gezondheidsdossier wil, aldus de RVZ.

Vraag je dossier op

Mensen die hun eigen medisch dossier willen opvragen, kunnen dat doen met behulp van de voorbeeldbrief die Radar op de site heeft staan.

Bron: ANP

Ook interessant