toggle menu

Geen baan voor rokende docent op universiteit Japan

Geen baan voor rokende docent op universiteit Japan

Docenten en hoogleraren die roken kunnen voortaan fluiten naar een baan bij de Universiteit van Nagasaki in Japan. Een woordvoerder zei tegen persbureau AFP dat geen rokers meer worden aangenomen als onderwijspersoneel.

'We zijn tot de slotsom gekomen dat rokers niet geschikt zijn voor het onderwijs', aldus de woordvoerder. De universiteit denkt dat de maatregel juridisch door de beugel kan. Er zouden geen antidiscriminatieregels worden overtreden door rokende docenten buiten de deur te houden.

Roken volledig van campus verbannen

De instelling heeft ook slecht nieuws voor studenten die graag een sigaret opsteken. Roken wordt vanaf augustus helemaal in de ban gedaan op de campus. De instelling tuigt ook een speciale kliniek op. Daar kunnen rokers zich melden als ze hulp willen om van hun verslaving af te komen.

De instelling zet de deur overigens toch op een kier voor rokende sollicitanten. Als zij beloven te stoppen met roken, komen ze mogelijk toch in aanmerking voor een baan.

Antirookmaatregelen

Japan wordt binnen de ontwikkelde wereld gezien als een rokersparadijs. Mensen mogen op veel openbare locaties nog een sigaret opsteken. De autoriteiten komen in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 echter met allerlei antirookmaatregelen. Zo heeft hoofdstad Tokio het roken in restaurants aan banden gelegd.

Radar besteedde eerder aandacht aan de tabaksindustrie en maakte hier een tweedelige documantaire over.

Bekijk hier de documantaire: Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Bron: ANP

Ook interessant