Geen boete voor Nederlanders in milieuzone Antwerpen

Geen boete voor Nederlanders in milieuzone Antwerpen

Nederlanders met oudere auto's hoeven voorlopig niet te vrezen dat ze een automatisch boete krijgen als ze de milieuzone van Antwerpen inrijden. Hun gegevens mogen niet worden doorgegeven.

Met de federale overheid in België is een verdrag gesloten over de uitwisseling van persoonsgegevens, maar niet met Vlaanderen. De Vlaamse overheid zegt aan een oplossing te werken.

Lage-emissiezone

Sinds 1 februari geldt in een groot deel van Antwerpen een zogeheten lage-emissiezone, die taboe is voor oudere diesel- en benzineauto's. Vanaf 1 maart moeten overtreders 125 euro afrekenen, maar dat geldt dus niet voor Nederlanders. Ook Fransen gaan vooralsnog vrijuit.

Dat is het gevolg van miscommunicatie tussen de overheden, zegt de Antwerpse wethouder van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud in de Gazet van Antwerpen. Zij spreekt van kinderziekten.

'Zo snel mogelijk bevoegdheid'

De hoop is dat Vlaanderen 'zo snel mogelijk' de bevoegdheid krijgt om de gegevens op te vragen. 'Ik kan geen exacte termijn geven, maar hoop op enkele weken of maanden', aldus Daouds woordvoerder. 'Dat wil niet zeggen dat we de regels niet gaan handhaven', aldus de zegsman. Maar dat betekent volgens hem niet dat iedereen met een buitenlands kenteken van de weg wordt geplukt.

Registratie via nummerplaatherkenning

Dagelijks worden in Antwerpen ongeveer 3000 Nederlandse auto's geregistreerd via nummerplaatherkenning. Hoeveel daarvan de lokale milieuregels overtreden is onbekend. Van de Belgische voertuigen voldeed ongeveer 95 procent aan de norm.

Bron: ANP

Ook interessant