toggle menu

Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen, meer bezoekers toegestaan

Geen nieuwe besmettingen in verpleeghuizen, meer bezoekers toegestaan

In de eerste verpleeghuizen die in beperkte vorm bezoekers mochten ontvangen, zijn geen nieuwe coronabesmettingen aangetroffen. Dat blijkt uit een evaluatie van de eerste tientallen locaties die de afgelopen tijd open gingen voor bezoek. De evaluatie is naar zorgminister Hugo de Jonge gestuurd, bevestigt zijn ministerie na berichtgeving door de NOS.

In het verslag staat wel dat de regeling lastig uit te voeren is en de angst voor nieuwe besmettingen onder personeel niet wegneemt. De 26 locaties die vanaf 11 mei meedoen aan een pilot en 50 andere verpleeghuizen die sinds eind mei bezoek mogen ontvangen zijn geëvalueerd.

Meer bezoekers toegestaan

Vanaf maandag mogen bewoners van verpleeghuizen meerdere bezoekers ontvangen, mits ze coronavrij zijn en voorbereid zijn op bezoek. Op minder dan 100 van de 2500 locaties is nog een coronabesmetting, laat het ministerie weten. Het kabinet kondigde in maart aan dat verpleeghuizen dicht moesten voor bezoek. Het coronacirus greep genadeloos om zich heen in verpleeghuizen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het virus.

Maatregelen mei

Medio mei kon er voor het eerst weer één persoon per bewoner komen op 26 speciaal uitverkoren locaties. Inmiddels mogen alle verpleeghuizen die virusvrij en klaar voor bezoek zijn, weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf maandag mogen virusvrije instellingen meer dan één vaste gast laten komen.

Snellere versoepeling

De verpleeghuizen drongen zelf op snellere versoepeling aan. Zeker voor mensen die hun dood zien naderen is het ondraaglijk om het zo lang zonder hun geliefden te stellen, waarschuwden ze.
Omdat ieder verpleeghuis anders is, alleen al qua inrichting, is telkens maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico 's.

Bron: ANP

Ook interessant