Geen nieuwe wijk in Roermond wegens stikstofbeleid

Geen nieuwe wijk in Roermond wegens stikstofbeleid

Plannen voor de bouw van een nieuwbouwwijk in Roermond gaan niet door. De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan Melickerveld voor de bouw van 468 woningen vernietigd, omdat de plannen zijn gebaseerd op het stikstofbeleid dat diezelfde raad ongeldig heeft verklaard.

De Raad van State oordeelde eerder dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese natuurwetgeving. Die uitspraak heeft gevolgen voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden. Vergunningen voor bijvoorbeeld woonwijken, veehouderijen, wegen en bedrijventerreinen mogen niet meer worden afgegeven op basis van de huidige stikstofregels.

De hoogste bestuursrechter wees woensdag ook de plannen af voor een verbindingsweg naar een bedrijventerrein in Boxtel en de ontwikkeling van het Future Center Wageningen, een kennis- en informatiecentrum op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. Eerder oordeelde de raad al dat de snelwegen A12 en de A27 niet verbreed mogen worden.

'Wij hebben hier als Roermond last van'

De gemeente Roermond reageert geschrokken op de uitspraak. 'Roermond is een van de weinige gemeenten in Limburg die nog groeit. We moeten voor die 500 woningen nu andere plekken gaan zoeken. Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere projecten. Die moeten we allemaal gaan bekijken. Wij hebben hier als Roermond last van. Hiervoor moet een oplossing komen', laat een woordvoerder weten. 'Iedereen kijkt nu naar Den Haag', aldus de zegsman. Hij verwacht nieuwe wetgeving.

Woordvoerder Huugh Stam van de Milieugroep Roermond is blij. De organisatie vocht samen met omwonenden en andere milieuorganisaties het plan bij de bestuursrechter aan. Het Melickerveld is volgens hen een agrarisch gebied met hoge landschappelijke waarde. 'Wij hopen dat het Melickerveld nu gevrijwaard blijft van bouwplannen', aldus Stam.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant